In plaats van een kogel en een pistool

(hoofdstuk 1 t/m 16), schilderij

Overeenkomsten

Bij de schilderijen die Reuvers, jaren later na de etsen, over Moby Dick maakt gebruikt hij aanvankelijk hetzelfde beeldmateriaal. In dit schilderij, dat over dezelfde hoofdstukken handelt als de ets Nantucket, gebruikt hij opnieuw de verbogen harpoenen, het Tiki beeldje, het opgezette hoofd, de portretten van Melville en Tailor, de kaart van Nantucket, het titelblad van de eerste uitgave van Moby Dick, het magisch vierkant, de eerste woorden van het boek en de Tahitiaanse zeelui.

Verschil

Het realisme waarmee de documenten en de voorwerpen met schaduwwerking in het schilderij zijn weergegeven plaatsen het werk in de traditie van het trompe l’oeil stilleven. Dit wordt nog versterkt door aan de geschilderde voorwerpen echte elementen toe te voegen, zoals het haar van het opgezette hoofd.

Nieuwe details

Er zijn ook nieuwe referenties. Zoals linksboven “De punt”, het zwarte gat, waar uiteindelijk alles in verdwijnt. Daaronder, minuscuul: het logo van Larousse, een belangrijke informatiebron voor Reuvers.
Daar weer onder een muizenval van het merk ‘Cantmiss’ naar aanleiding van het hoofdstuk De Val en het schilderij The Whaleship van Turner dat Ismael in de herberg ziet. Op het schilderij, dat zich in collectie van de Tate Gallery in Londen bevindt, verheft een walvis zich uit het water om zich op de boegspriet van een walvisvaarder te werpen.

Lappendeken

Links van de Tahitiaanse zeelui zweeft een stukje van de lappendeken waaronder Ismael en Queequeg sliepen. De lappendeken is een van de vele bijzondere verzamelvormen die in het boek voorkomen vergelijkbaar met “de Anarchassis Cloots deputatie”, later in het boek.

Vis chowder

Nieuwe elementen zijn ook, rechtsonder in het schilderij, de medaille van Christoffel, schutspatroon van de reizigers en de Joodse letter Noun, oorspronkelijk een pictogram van een walvis. Uiterst rechts in het schilderij zien we twee foto’s van New Bedford en het recept van de vis chowder die Ismael in herberg De Walvis krijgt geserveerd.

Opnieuw Ismael

Linksboven naast het gat, staat: “Noem mij Ismael” in het Arabisch, vertaald door een Arabische jongen die op zoek naar onderdak door een vriendin van Reuvers op straat opgepikt tijdens het maken van dit schilderij onverwacht het atelier van Reuvers werd binnengeleid en Ismael bleek te heten.

Plantje

Naast het magisch vierkant zit een plantje. Zeelui namen vaak wat gras of een handje aarde van thuis mee, als aandenken met een magische kracht die je helpt terug te keren.