Het Schip

(hoofdstukken 16 t/m 35), ets

De bemanning

Deze ets gaat over de bemanning van de Pequod. Centraal op de achtergrond staat Kapitein Achab
met zijn ivoren been in zijn karakteristieke houding, zoals hij door Gregory Peck werd gespeeld in de film van Huston uit 1956. Links daarvan een foto van het vooronder. Daaroverheen een foto van Pip, de scheepsjongen uit Tolland County, Alabama. De ster met de dollar, midden boven, is een pictogram van stuurman Starbuck.

Aanmonstering

Linksboven in de ets staat een foto van een reder in een tent van baleinen. De foto is een verwijzing naar de aanmonstering van Ismael en Queequec. Omdat de reder de naam van Queequeg niet verstaat verbastert hij hem tot Quohog, een schelp dat een ingrediënt is van het eerder vermelde vis gerecht. Langs de linkerkant van de ets staat: de tekening van Quohog. Het teken van Queequeg wordt in verschillende edities van Moby Dick anders weergegeven. Het hier gebruikte kruis komt uit de editie van Pinguïn.

De Acushnet

Melville voer zelf ook op walvisvaart op de ‘Acushnet’, waarvan rechtsonder een afbeelding. En rechts, diapositief op de achtergrond, het tuigplan van het schip.
Rechtsboven, in het rood staat een tekening van alle hens aan dek, een petitie die Melville, aan boord van de walvisvaarder opstelde om er de levensomstandigheden te verbeteren.

Mene mene tekel

Boven de afbeelding van de Acushnet staat in het Hebreeuws: mene mene tekel, het
spreekwoordelijke teken aan de wand (gewogen en te licht bevonden) uit het oudtestamentische boek Daniel, hoofdstuk 5.

Toeval

Toen Reuvers bovenstaande, in het boek Engelse tekst in het Hebreeuws wilde weergeven nam hij contact op met een vriendin die hem via via een Hebreeuwse Bijbel bezorgde. Maar hoe herken je de bewuste passage als je de taal niet kent? Toevallig ontmoette Reuvers in een winkel waar hij fotokopieën liet maken een Israëlische jongen die de passage voor hem kon aanwijzen. Toevallig? In Moby Dick is niets toevallig, alle details verwijzen naar grotere achterliggende verbanden. Reuvers raakte tijdens het maken van de etsen en de schilderijen in toenemende mate door dit besef doordrenkt. Dit komt misschien nog het duidelijkst tot uitdrukking in de versie van het vooronder dat hij jaren later in het schilderij de Anarchassis Clootz deputatie schildert. In die versie heeft hij er de portretten van drie generaties Reuvers’ in verwerkt.